LEPAK DI LIBRARY

Bestnya tempat ni!

ayam butter salted egg

My favourite recepi!

TOPI FAVORITE

Alhamdulillah! Terima kasih atas kejutannya!! tau-tau je logo kegemaran ni.. new favorite cap!

20 KHASIAT BAWANG PUTIH

Bawang putih mempunyai khasiat yang luar biasa buat kita semua. Paling best ia mudah didapati di pasaraya!

uTorrent made easy!

Tutorial ringkas dan mudah menggunakan uTorrent untuk muat-turun file kegemaran anda.

Wednesday, 24 February 2021

Hikmah Kuda Dalam Surah Al-'Aadiyaat Yang Ramai Perlu Tahu

 


Berikut terjemahan dari surah.my:

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

"Demi Kuda Perang yang tangkas berlari dengan kedengaran kencang nafasnya(1)

Serta mencetuskan api dari telapak kakinya,(2)

Dan meluru menyerbu musuh pada waktu subuh,(3)

Sehingga menghamburkan debu pada waktu itu,(4)

Lalu menggempur ketika itu di tengah-tengah kumpulan musuh;(5)

Sesungguhnya manusia sangat tidak bersyukur akan nikmat Tuhannya.(6)

Dan sesungguhnya ia (dengan bawaannya) menerangkan dengan jelas keadaan yang demikian;(7)

Dan sesungguhnya ia melampau sangat sayangkan harta (secara tamak haloba).(8)

(Patutkah ia bersikap demikian?) Tidakkah ia mengetahui (bagaimana keadaan) ketika dibongkarkan segala yang ada dalam kubur?(9)

Dan dikumpul serta didedahkan segala yang terpendam dalam dada?(10)

Sesungguhnya Tuhan mereka Maha Mengetahui dengan mendalam tentang (balasan yang diberikanNya kepada) mereka - pada hari itu.(11)"

Surah Al-'Aadiyaat 1-11

Tahukah anda, apakah makna Al ‘Adiyat?
Tahukan anda, apakah makna Dhobha?
Tahukan anda, apakah makna Al Muriyati Qadha?
Tahukah anda, apakah makna Al Mughirat?
Tahukah anda, apakah makna Naq’a?
Begitu juga, tahukah anda apakah makna Kanud?


Kalau anda belum tahu maknanya, tidak apa-apa, mari kita kaji bersama.

  • Al-‘Adiyat itu adalah kuda yang ditunggangi para pahlawan dalam peperangan.
  • Dhobha itu artinya adalah suara nafas kuda, yang terengah-engah.
  • Fal Muriyati Qodha artinya kuda, ketika menghentakkan kaki dan kasutnya ke tanah dan batu sehingga menimbulkan percikan.
  • Fal Mughirati Shubha artinya kuda yang menyerang musuh, khususnya di waktu pagi  (Subuh).
  • Naq’a artinya debu-debu yang ditimbulkan oleh  langkah kaki kuda.
  • Kanud adalah orang yang menolak, tidak mahu mengakui nikmat-nikmat Tuhan yang diberikan olehNYA kepada kita.

Rahsia Allah bersumpah dengan kuda, ketika kuda-kuda itu marah dan menyerang musuh.. bersumpah dengan nafas-nafas kuda, dengan debu-debu yang dihasilkan oleh langkah kakinya

ladam kaki kuda diperbuat dari besi, akan menghasilkan percikan api ketika menyentuh batu-batu keras

Ketahuilah, kuda melakukan semuanya itu demi menyenangkan tuannya yang menungganginya. Padahal, kuda itu sebenarnya tidak tahu apa-apa. Kuda sanggup melakukan apa saja yang diinginkan oleh tuannya.

Kerana tuannyalah yang memberinya makan dan memeliharanya. Ini merupakan  cara kuda itu membalas budinya kepada tuannya.. Subhanallah..

Sekarang kita faham, apakah maksud Allah mengingatkan kita tentang kuda itu? Allah seolah-olah ingin mengatakan, kuda itu patuh kepada tuan yang memberi makan dan memeliharanya, kenapa manusia tidak mahu patuh kepada Allah, yang Maha Memberi, Mengurus dan Memerhatikan seluruh urusannya?

Kerana itu, Allah menegur kita, dengan ayatnya “Inna al-Insana li Rabbihi la Kanud” (Sesungguhnya manusia itu benar-benar tidak mempunyai rasa terima kasih kepada Tuhannya).

Meskipun Allah telah memberi berbagai nikmat kepada kita, bahkan tak terhitung jumlahnya, tetap juga kita tidak mengakuinya. Tidak puas dengan keadaan kita. Selalu saja kita murka dengan keputusan-Nya. Musibah pertama adalah tatkala kita mempersoalkan kebijaksanaan dan keadilan Allah. Kecuali orang yang dikasihi oleh Allah SWT.

Itulah bezanya manusia dengan kuda. Sikap dan perlakuan  terhadap tuannya.

Sumber klik sini

Share:

Monday, 22 February 2021

CARA DOWNLOAD U-TORRENT

PERNAH DENGAR TAPI TAK TAHU BAGAIMANA NAK BUAT? 

Berikut tutorial download file torrent dengan mudah!

Memuat-turun file menggunakan torrent adalah sangat pantas dan selamat berbanding muat-turun biasa. Saiz file yang dimuat-turun juga besar dan boleh resume di waktu lain jika terputus talian internet mahupun anda mahu pause download anda.


Anda boleh ke pautan https://www.utorrent.com/ untuk memuat-turun aplikasi download software ataupun link ke website download torrent.

Di bawah adalah paparan Utorrent Website di mana anda boleh memuat-turun file movie, drama, software ataupun PDF melalui website. Jika anda muat-turun movie, anda boleh menonton sambil memuat-turun.

Cara penggunaan Web Torrent :

Mula-mula, sila klik icon torrent pada desktop anda. Seterusnya anda perlu download file torrent kemudian drag ke ruang yang disediakan pada laman torrent.


Anda akan dibawa ke paparan berikut;

Cari file torrent anda kemudian drag ke ruang yang disediakan.

Cari file torrent anda dan drag ke ruangan yang disediakan.

file saya sudah siap di download.

File yang sudah siap download boleh dibuka melalui simbol folder ataupun pada folder download dalam komputer anda.

Cara penggunaan Software Utorrent:

Sila klik icon software ini terlebih dahulu kemudian sila minimize. Seterusnya anda boleh buat carian file torrent yang anda mahu melalui google(ataupun carian enjin lain seperti yahoo, bing dan lain-lain). 

Kemudian ikuti langkah di bawah;


Cari simbol + seperti dalam gambar dan cari file torrent anda.


Pilih file anda kemudian pilih open.


Sila teruskan untuk download jika anda mahu file anda dimuat-turun ke folder Download. Ubah kepada folder lain jika anda mahu.


File sedang dimuat-turun. Tunggu hingga selesai!

Selepas selesai download anda boleh padam senarai download anda dengan klik simbol ataupun icon tong sampah.


Remove torrent untuk hapuskan senarai download. 

Website yang menyediakan torrent file

Terdapat banyak laman yang menyediakan file torrent. Anda boleh buat carian di google ataupun pergi ke salah-satu dari dua laman di bawah;


https://www.tpbproxypirate.com/

https://www.1377x.to/

Website ini adakalanya akan bertukar-tukar alamat domain, jadi anda hanya perlu search di google nama website sahaja seperti piratebay ataupun 1377x.

Saya berikan contoh bagaimana saya buat carian permainan pc popular CSGO. Berikut hasil carian;


Hasil carian adakalanya memberikan size file berbeza-beza terutamanya jika anda download drama atau movie. Di atas adalah hasil carian game CSGO dengan satu file mempunyai saiz yang agak besar iaitu 6 ke 7 Gigabyte lebih untuk satu. Klik salah-satu file di atas.


Untuk memuat-turun file, sila klik MAGNET DOWNLOAD. 


Klik Open Utorrent. Software Utorrent yang anda install akan dibuka secara automatik. Paparan berikut akan tertera pada screen komputer anda.


Pilih direktori yang anda mahu atau klik OK untuk teruskan jika anda mahu file dimuat-turun ke folder download.


File sedang dimuat-turun dan tunggu hingga selesai.

Muat-turun selesai!

File game CSGO yang dimuat-turun ke folder download.


Done!


Note: Capaian internet yang laju akan memudahkan lagi muat-turun anda. Muat-turun file 6 gig di atas selesai kurang dari berberapa jam dengan capaian internet Unifi 30 mbps.

Sekian.
-MN-

Share:

Monday, 1 February 2021

GEGARAN DI LABUAN BERPUNCA DARI LETUPAN METEOR



Tonton Video penuh di bawah;

 

Video letusan meteor yang berjaya dirakam secara kebetulan di Brunei. Kejadian ini yang bunyi letupannya didengari di Sabah, Sarawak dan Brunei awal pagi tadi (31 Januari 2021) telah menggemparkan dan menjadi tanda tanya seluruh negara. Segala persoalan ini telah terjawab dengan adanya video ini yang berjaya dirakam oleh Abd Wafiy bin Hj Rudzi melalui "dash cam" yang dipasang di kenderaan miliknya. kredit : astronomical society of Brunei Darussalam

METEOR DARI SUDUT ALQURAN

Dalam al-quran, Allah SWT menjadikan bintang-bintang itu sebagai hiasan dan juga pelempar syaitan.

"Sesungguhnya Kami telah menghiasi langit yang dekat (pada penglihatan penduduk bumi) dengan hiasan bintang-bintang. Dan (Kami pelihara urusan langit itu) dengan serapi-rapi kawalan dari (masuk campur) tiap-tiap Syaitan yang derhaka; (Dengan itu) mereka tidak dapat memasang telinga mendengar (percakapan malaikat) penduduk langit, dan mereka pula direjam (dengan api) dari segala arah dan penjuru, Untuk mengusir mereka; dan mereka pula beroleh azab seksa yang tidak putus-putus. Kecuali sesiapa di antara Syaitan-syaitan itu yang curi mendengar mana-mana percakapan (malaikat), maka ia diburu dan diikuti (dengan rejaman) api yang menjulang lagi menembusi." (As-Saaffaat)

Dalam ayat yang lain;

"Dan demi sesungguhnya! Kami telah menghiasi langit yang dekat (pada penglihatan penduduk bumi) dengan bintang-bintang, dan Kami jadikan bintang-bintang itu punca rejaman terhadap Syaitan-syaitan; dan Kami sediakan bagi mereka azab neraka yang menjulang-julang." (Al-Mulk, 5)

Maka terjawablah apakah punca letupan dan gegaran yang berlaku kemarin. SubhanAllah.!


-admin-


Share:

Monday, 18 January 2021

BLOCK IP ADDRESS DI WORDPRESS

Assalamualaikum dan Salam sejahtera..

Baru-baru ni saya mendapat email notification mengenai cubaan untuk log masuk ke salah-satu website saya tapi cubaan tersebut gagal. So bila gagal tu wordpress pun akan lock ip address tersebut dan emailkan mengenai cubaan tu.

Ni mesti cubaan untuk hack tapi di tahap paling bahalol sekali di dunia. bangsatttt....!


Dengan menggunakan salah-satu username admin blog, dia try nak login tetapi password salah so dapatlah email seperti dalam gambar.

Dari IP address tu nampaknya orang tu dari Amerika.

Disebabkan sedikit curiga, saya pun cubalah login menggunakan username yang dibuat-buat dan masukkan password yang salah dengan sengaja.. ye lah, manalah tahu kesilapan system tu. Tapi nampaknya ia memang tepat termasuk IP address saya sendiri. So memang sahlah ada setan try merasuk ke wordpress saya tu. hahaha


Bila tengok betul-betul ada dua IP berbeza cuma pada waktu yang berdekatan pada hari yang sama.

So bila klik ip address tu ia membawa ke dua paparan berikut pula;



Disebabkan saya khuatir setan-setan ni akan cuba login lagi, so saya pun install la plugin untuk hadkan cubaan log masuk dan automatik akan block cubaan log masuk untuk waktu-waktu tertentu sebelum dapat peluang untuk masuk lagi.

Saya menggunakan Limit Login Attempts Reloaded. Plugin ni boleh cari di google mahupun di bahagian add plugin di wordpress.

Plugin ni boleh je digunakan percuma. So saya pun setkan setting berikut..

Lockout tu maksudnya kalau dah 2 kali retry tapi masih gagal so kena lock lah sampai 3 jam. Kalau gagal lagi untuk 3 kali lock maka peluang login akan dibuka selepas 2 hari.

hahaha....

BLOCK IP ADDRESS

Saya cuba untuk cari plugin yang boleh menjalankan fungsi blocking IP address ni tapi tak jumpa mana yang sesuai. Block satu negara sekaligus ada lah.. hhaha...

Ok kalau nak block IP ni boleh je malah tak perlu pun plugin.Caranya pergi ke Cpanel website korang dan cari bahagian security.


Selepas dah masuk, scroll ke bawah sampai jumpa bahagian security.



Seterusnya klik bahagian IP Blocker. Haaa di sini lah tempat untuk block setan-setan yang cuba log masuk tu.


Kat bahagian kotak tu bolehlah masukkan IP address yang kita mahu block. Lepas tu tekan Add. 

Selesai!


Tu dia dah pun kena block setan dua ekor ni.

Harapnya tiada siapa lagi cuba-cuba nak log masuk. Buat apa juga, bukan ada harta karun kat situ tu.

Akhir kata...

Semoga artikel ini memberikan informasi kepada anda terutama tentang basic keselamatan website/blog anda.

3 perkara berikut perlu anda beri perhatian;

  1. Password yang rumit untuk dijangka
  2. Gunakan plugin untuk hadkan cubaan log masuk
  3. Block IP Address

Oklah, sampai di sini dahulu.

Bye.


Nazz/MN


Share:

Monday, 27 July 2020

20 MANFAAT DAN KHASIAT BAWANG PUTIH

Salam dan Salam sejahtera.

Kali ni nak kongsi mengenai bawang putih yang banyak memberikan manfaat kepada kita. Paling penting ia boleh didapati dengan mudah di pasaraya.

Kajian saintis menunjukkan setiap 100 gram bawang putih mengandungi 623 kJ kalori, karbohidrat (33 g), gula (1 g), serat (2.1 g), lemak (0.5 g), protein (6.39 g), beta karotin ( 5 microgram), thiamine (vitamin B1) (0.2 microgram), riboflavin (vitamin B2) (0.11 microgram), niacin (0.7 mucrogram), asid panthitenik (0.59 microgram), Vitamin B6 (1.2535 micragram), folate (3 microgram), vitamin C (31.2 mg), kalsium (181 mg), zat besi (1.7 mg), magnesium (25 mg), fosforus (153 mg), kalium (401 mg), natrium (17 mg) dan zink (1.16 mg). Kandungan zat lain ialah seperti mangan (1.672 mg) dan selenium (14 micrograms).

Sumber: klik sini

Untuk mendapatkan faedah dari bawang putih ini, perlu diingat ia mestilah bukan dimasak dengan suhu panas. Sebaliknya bawang putih mentah adalah caranya.

Bawang putih mestilah ditumbuk atau dikisar atau dikunyah dahulu sebelum ditelan. Maksima pengambilan adalah 5 gram atau 5 ulas bawang sehari. Proses menghancurkan bawang putih akan mencampurkan Alliin dengan Alliinase, seterusnya membantu ia menjadi Allicin di mana inilah manfaat sebenar yang dicari dari bawang putih ini.



Pengambilan bawang putih tidak sesuai bagi yang hendak menjalani pembedahan, mempunyai sakit asma(dan sensitif pada pengambilan bawang putih) dan juga wanita yang sedang period.

Jom tonton video di bawah untuk penerangan lanjut.

20 Khasiat GARLIC



Credit to Dr. Nordin Darus 
Share:

Friday, 12 June 2020

Topi




Tq dear wife for the surprise gift.





Share:

Friday, 24 April 2020

PUASA HARI PERTAMA 2020

Assalamualaikum dan Salam sejahtera..

Puasa tahun ni subhanAllah luar biasa sekali sebab tiada bazar(of coz tiada bazir juga..) dan berada dalam PKP/MCO.. Nampak agak sedikit sukar untuk tahun ni sebab dah tak bebas bergerak sana-sini hanya untuk membeli makanan kegemaran. Alasan nak keluar macam ni ofcoz tak boleh kan..

Tahun ni nak bayar zakat macamna ye?

Sekarang zaman yang sudah canggih jadi terima kasih kepada kecanggihan ini, kini ia memudahkan untuk urusan jual beli termasuklah membayar zakat.


Kadar zakat adalah RM5 dan RM7.. RM5 untuk yang terjejas pendapatan akibat COVID19 dan RM7 bagi yang OK2 je semasa COVID19 ni.. hehehe..

Bazar Online

Thanks to the Whatsapp dan Telegram, banyak peniaga beralih kepada online bisnes untuk meniagakan makanan masing-masing.

Cuma satu jadi persoalan, stok masih ada ke tu? ehhehe..
 


Nyum... semua nampak perfect. Tak dinafikan harga akan naik sikit sebab ada khidmat runner untuk hantarkan. Kat sini kena pakai runner sebab lebih cepat dan mudah.

Tak sangka tahun ini jadi macam ni pula.. Ingatkan tahun 2020 ini dunia semakin maju dan hebat.. Nampaknya kuasa Allah sekali lagi membukti semua ini milikNYA dan kita ini hanyalah kuman kenit yang suka membuat kerosakan sahaja.

Akhir kata..

Sebelum mengakhiri post ini, saya selaku pemilik blog ini mengucapkan selamat menunaikan ibadah puasa dan semoga amalan kita diterima hendaknya. Saya juga mengambil kesempatan ini untuk memohon maaf dan berdoa semoga pesakit-pesakit COVID19 segera sembuh dan semoga wabak ini akan berakhir di muka bumi ini.

Sekian.

-MN-




Share:

POST PALING POPULAR

HUBUNGI

Sila hubungi saya di:
email : admin@pullbackforextrading.com
whatsapp: 0168225295


Dapatkan bonus 100% deposit

MOHD NASYIT GAMING

ENJIN CARIAN GOOGLE