Hari ini genap 200 tahun peristiwa kapal pemburu Essex yang ditenggelamkan oleh paus

Kisah benar ini memberikan inspirasi kepada novel terkenal Moby Dick

ayam butter salted egg

My favourite recepi!

MASALAH URL WORDPRESS

Tertukar URL kemudian website rosak? Jangan panik. Saya ada penyelesaiannya.

20 KHASIAT BAWANG PUTIH

Bawang putih mempunyai khasiat yang luar biasa buat kita semua. Paling best ia mudah didapati di pasaraya!

uTorrent made easy!

Tutorial ringkas dan mudah menggunakan uTorrent untuk muat-turun file kegemaran anda.

Saturday, 20 November 2021

Legenda paus gergasi yang menenggalamkan kapal pemburu paus pada tahun 1821

Hari ini 201 tahun yang lalu, kapal pemburu paus ‘Essex’ karam diserang seekor paus sperma. Pada 12 Ogos 1819, ‘Essex’ berlepas dari Nantucket menuju Selatan Laut Pasifik untuk memburu ikan paus sperma. Dengan 20 anak kapal pimpinan George Pollard, Jr., perjalanan mereka dijangka berakhir dalam tempoh 3 tahun. 2 bulan kemudian, ketika di perairan Rio de Janeiro, mereka memperoleh tangkapan pertama. Januari 1820, ‘Essex’ memasuki Selatan Pasifik & menangkap lagi 10 ekor paus di perairan Peru. Lewat Mei, mereka memutuskan untuk berlayar lebih jauh ke tengah. Mereka singgah dahulu di beberapa lokasi untuk menambah bekalan & membetulkan kebocoran kapal sebelum meneruskan perjalanan pada lewat Oktober 1820. Pada pagi 20 November, ikan paus ditemukan & segera dilancar 3 bot buruan.

Lakaran kapal Essex oleh Thomas Nickerson

Bot pimpinan pembantu kapten, Owen Chase kemudian rosak & terpaksa kembali ke kapal induk. Ketika bot sedang dibaiki, seekor paus lagi dikesan dekat dengan kapal, dianggarkan sepanjang 26 meter, saiz lazim seekor paus sperma jantan dewasa. Tak semena-mena, paus tersebut melulu laju ke arah ‘Essex’ lalu menghentam bahagian kirinya. Ia melintasi bawah kapal, timbul semula di permukaan & melancarkan serangan habis-habisan sehingga kapal rosak teruk sebelum beredar dari situ. Apabila ‘Essex’ akhirnya tenggelam pada 22 November, kesemua kru terpaksa menaiki 3 bot yang tinggal, diterajui oleh Pollard, Chase & penolong kapten kedua, Matthew Joy. Dengan bekalan makanan amat terhad, mereka bergerak mencari daratan. Berpuluh hari mereka di lautan dirundung kebuluran, dehidrasi, hingga seorang demi seorang mati. Untuk terus hidup, kru yang telah mati terpaksa dimakan. Tidak cukup, mereka terpaksa mencabut undi untuk menentukan siapa korban seterusnya. Akhirnya selepas lebih 3 bulan, hanya 8 orang yang ditemukan hidup & diselamatkan. Sekembalinya ke Nantucket, Chase menulis memoirnya yang kemudian menjadi inspirasi kepada Herman Melville, novelis New York untuk menulis ‘Moby-Dick’ (1851). *Gambar lakaran & catatan salah seorang anak kapal, Thomas Nickerson tentang tragedi itu. Sumber: Britannica, Wikimedia Commons





Filem diinspirasikan oleh kisah benar.

Karya Chase menginspirasi Herman Melville's - Moby Dick (1851). 


Share:

Wednesday, 17 November 2021

APA PERLU ANDA BUAT JIKA TERTUKAR URL WORDPRESS ANDA?

Hai..

Relax. Pertama sekali adalah bertenang. Masalah utama di sini adalah apabila anda menukar alamat URL wordpress anda kepada alamat yang lain kemudian website tersebut tidak dapat diakses lagi. Bila dah tak dapat akses, nak tukar semula ke alamat asal pun tak dapat. Macamana nak ubah, nak buka dashboard pun tak dapat. Huh, panik dibuatnya.

Jangan risau. Dalam artikel ini saya akan kongsikan bagaimana untuk selesaikan semula masalah tersebut.

Tutorial baiki masalah URL Wordpress yang tersalah-ubah.


Di atas adalah alamat asal URL yang mungkin anda sudah terubah atau sengaja nak ubah mungkin sebab nak buat experimen dan sebagainya.

Alamat di atas sebenarnya mestilah sama dengan alamat asal domain anda. Jika alamat URL berbeza, anda tidak akan dapat lagi akses website anda untuk perbetulkan keadaan.

Oklah, kita pergi kepada solution tersebut.

LANGKAH #1 -
Sila ke Cpanel hosting anda. lebih kurang macam ni, www.contoh.my/cpanel, login masuk ke cpanel anda.



LANGKAH #2 -
Sila ke FILE MANAGER anda. Tujuan ini adalah untuk kenalpasti nama database wordpress anda. Jika anda hanya ada satu sahaja website maka anda bolehlah skip cara ini. TAPI, jika ada lebih dari satu domain atau ada banyak sub-domain di bawah domain utama anda, jadi anda perlu cari nama database wordpress tersebut dahulu.

Sila cari public html seperti dalam gambar di bawah;

Klik logo biru tu dan anda akan dibawa ke paparan berikutnya. Sila scroll ke bawah dan cari WP-CONFIG.PHP. Sila tekan button kanan tetikus untuk Edit file ini.


Anda klik Edit dan seterusnya di bawa ke paparan selanjutnya.
Pada halaman seterusnya anda akan ketahui nama database wordpress domain anda.
DB_NAME - Database name - nama database anda yang anda mahu edit/diperbetulkan nanti. Di atas adalah nama database wordpress saya.

Ok sekarang sudah tahu nama DB yang dicari. Seterusnya kita pergi buka phpMyAdmin pula.Sila kembali ke halaman utama Cpanel. Boleh klik logo cpanel di penjuru tepi tu untuk mudah.

Klik atau buka phpMyAdmin.

Melalui cara sebelum ini saya dah tunjukkan nama database wordpress saya iaitu WRDP1. Sila klik bahagian ini untuk expand. Cari yang punyai perkataan _options di belakangnya, kemudian klik.


Sekarang(foto di bawah), anda lihat di bahagian senarai paling atas, itulah bahagian domain yang anda perlu edit atau perbetulkan kepada domain yang asal. Bagi yang sudah ubah domain asal ke domain lain anda boleh lihat URL domain lain tersebut di sini.

Jika domain asal anda http://domain-anda.com atau https://domain-anda.com maka masukkan semula ikut URL domain asal ini untuk menggantikan domain yang diubah itu.

Dua alamat di bawah perlu diubah kepada asal;
  • SiteURL
  • Home


Klik EDIT untuk ubah. Tukarkan domain kepada yang sepatutnya. Selepas itu tekan GO untuk siapkan.


Now masalah sudah selesai.

Website anda sepatutnya sudah kembali ke normal semula.

ALHAMDULILLAH!

-MN-
17/11/21

PS: Sharekan artikel ini kepada yang memerlukan. Semoga Allah merahmati anda selalu. amin!







Share:

POST PALING POPULAR

HUBUNGI

Sila hubungi saya di:
email : admin@pullbackforextrading.com
whatsapp: 0168225295


ENJIN CARIAN GOOGLE