Wednesday 17 November 2021

APA PERLU ANDA BUAT JIKA TERTUKAR URL WORDPRESS ANDA?

Hai..

Relax. Pertama sekali adalah bertenang. Masalah utama di sini adalah apabila anda menukar alamat URL wordpress anda kepada alamat yang lain kemudian website tersebut tidak dapat diakses lagi. Bila dah tak dapat akses, nak tukar semula ke alamat asal pun tak dapat. Macamana nak ubah, nak buka dashboard pun tak dapat. Huh, panik dibuatnya.

Jangan risau. Dalam artikel ini saya akan kongsikan bagaimana untuk selesaikan semula masalah tersebut.

Tutorial baiki masalah URL Wordpress yang tersalah-ubah.


Di atas adalah alamat asal URL yang mungkin anda sudah terubah atau sengaja nak ubah mungkin sebab nak buat experimen dan sebagainya.

Alamat di atas sebenarnya mestilah sama dengan alamat asal domain anda. Jika alamat URL berbeza, anda tidak akan dapat lagi akses website anda untuk perbetulkan keadaan.

Oklah, kita pergi kepada solution tersebut.

LANGKAH #1 -
Sila ke Cpanel hosting anda. lebih kurang macam ni, www.contoh.my/cpanel, login masuk ke cpanel anda.LANGKAH #2 -
Sila ke FILE MANAGER anda. Tujuan ini adalah untuk kenalpasti nama database wordpress anda. Jika anda hanya ada satu sahaja website maka anda bolehlah skip cara ini. TAPI, jika ada lebih dari satu domain atau ada banyak sub-domain di bawah domain utama anda, jadi anda perlu cari nama database wordpress tersebut dahulu.

Sila cari public html seperti dalam gambar di bawah;

Klik logo biru tu dan anda akan dibawa ke paparan berikutnya. Sila scroll ke bawah dan cari WP-CONFIG.PHP. Sila tekan button kanan tetikus untuk Edit file ini.


Anda klik Edit dan seterusnya di bawa ke paparan selanjutnya.
Pada halaman seterusnya anda akan ketahui nama database wordpress domain anda.
DB_NAME - Database name - nama database anda yang anda mahu edit/diperbetulkan nanti. Di atas adalah nama database wordpress saya.

Ok sekarang sudah tahu nama DB yang dicari. Seterusnya kita pergi buka phpMyAdmin pula.Sila kembali ke halaman utama Cpanel. Boleh klik logo cpanel di penjuru tepi tu untuk mudah.

Klik atau buka phpMyAdmin.

Melalui cara sebelum ini saya dah tunjukkan nama database wordpress saya iaitu WRDP1. Sila klik bahagian ini untuk expand. Cari yang punyai perkataan _options di belakangnya, kemudian klik.


Sekarang(foto di bawah), anda lihat di bahagian senarai paling atas, itulah bahagian domain yang anda perlu edit atau perbetulkan kepada domain yang asal. Bagi yang sudah ubah domain asal ke domain lain anda boleh lihat URL domain lain tersebut di sini.

Jika domain asal anda http://domain-anda.com atau https://domain-anda.com maka masukkan semula ikut URL domain asal ini untuk menggantikan domain yang diubah itu.

Dua alamat di bawah perlu diubah kepada asal;
  • SiteURL
  • Home


Klik EDIT untuk ubah. Tukarkan domain kepada yang sepatutnya. Selepas itu tekan GO untuk siapkan.


Now masalah sudah selesai.

Website anda sepatutnya sudah kembali ke normal semula.

ALHAMDULILLAH!

-MN-
17/11/21

PS: Sharekan artikel ini kepada yang memerlukan. Semoga Allah merahmati anda selalu. amin!Share:

0 comments:

Recommended Webhosting & Domain Services

HUBUNGI

Sila hubungi saya di:
email : admin@pullbackforextrading.com

ENJIN CARIAN GOOGLE