Wednesday 5 September 2012

Gangnam Style! Anatomi Sebuah Viral Sensasi [InfoGraphic]

Diterjemahkan oleh : MohdNasyit @ Nazz

Anda mungkin sekurang-kurangnya biasa dengar tentang "Gangnam Style," sebuah muzik Kpop yangkini menjadi mega-hit viral di Youtube dan telah ditonton lebih 100 juta kali sejak 15 julai lepas. PSY, penyanyo rapper, yang telah bernanyi dan menari dalam lingkungan 4 minit kepada tekno yang hipnotik dan aggresif dikelilingi berberapa kali dengan kuda, wanita cantik, carousel, komuter, dan orang tua.

(Video ini banyak terdapat diluar sana dan sebaiknya anda lihat sendiri di sini. Dan jika itu tidak cukup, lihat saja parody video ini di sini.)
Infographic di bawah ini akan membantu anda untuk memahami secara ringkas dan padat, dibantu bersama oleh firma reka bentuk British Neo Mammalian Studios, kita akan membongkar "Gangnam Style" suatu fenomena dan jangkauan sosial video.

Dalam masa yang sama setelah menjangkaui hit tontonan 100 juta di YouTube, video ini juga telah di-tweeted lebih dari 780,000kali dan telah menerima 260,000 Facebook Likes. Rapper 34 tahun, PSY telah mendahului pop superstars Justin Bieber dan Carly Rae Jepsen di tangga teratas video yang paling banyak ditonton.

Akan tetapi "Gangnam Style" juga secara tidak langsung mempunyai maksud mendalam tertentu di kalangan penonton di youtube yang menyalah-tafsirnya. Maksud Gangnam tersebut sebenarnya merujuk kepada kawasan berpengeruh di Seoul, korea selatan, dan ia bermaksud hanya untuk suka-suka sahaja.

Ayuh kita lihat keseluruhan infografik di bawah ini dan tuliskan komen anda tentang klip video "Gangnam Style" ini.


PS: PSY ni dah mula bergiat dalam industri hiburan sejak 2001, namun gagal malah pernah dibanned. Akan tetapi akhirnya beliau berjaya bangkit dan kini menjadi artis yang paling popular mengalahkan artis pop dari barat. So jadikanlah ini sebagai inspirasi untuk terus bangkit dan berjaya. BTW, adakah ini kemuncak kepada music Kpop yang kini telah pun berjaya diperingkat global? Who knows kan..... -nazz-
 Sumber asal artikel klik sini
Share:

Recommended Webhosting & Domain Services

HUBUNGI

Sila hubungi saya di:
email : admin@pullbackforextrading.com
whatsapp: 0168225295


ENJIN CARIAN GOOGLE

Arkib

Blog Archive